Login Vraag offerte aan

Bank niet meer blij met VvE als klant

Elke VvE heeft de verplichting om te reserveren voor groot onderhoud. Vaak is in de statuten bepaald dat deze reserves op een aparte spaarrekening moeten worden gestald. Met de Deposito garantie van maximaal een ton betekent dit dat zeker de grotere VvE’s verschillende spaarrekening moeten openen om de gelden te spreiden. De ontwikkelingen in de bankenmarkt maken echter dat dit steeds lastiger wordt. We sommen hieronder enkele van deze ontwikkelingen op.

  1. Banken hebben te maken met verscherpte regelgeving ter voorkoming van witwassen. Een aantal banken is al beboet voor het niet voldoende naleven van deze regelgeving. Belangrijkste is hierbij dat de bank de rekeninghouder moet ‘kennen’. Simpel gezegd komt het er op neer dat bij de bank bekend moet zijn wie er een belang van meer dan 25% heeft binnen een entiteit (de zogeheten UBO). Dus binnen een bedrijf is dit de uiteindelijke aandeelhouder en bij de VvE zou dit bijvoorbeeld een groot-eigenaar kunnen zijn. Als die groot eigenaar vervolgens ook weer een bedrijf is dan moeten ze ook hier dieper induiken. Bij de meeste VvE’s die wij beheren is er geen sprake van een groot-eigenaar met een groter belang dan 25 procent. In dit geval is het bestuur de UBO en dienen zij de nodige formulieren te tekenen. Voor de banken, de besturen en voor ons kantoor betekent dit een behoorlijke extra moeite.
  2. Het openen van een nieuwe rekening en het overnemen van een bestaande rekening duurt tegenwoordig erg lang. Dit heeft te maken met de zaken die onder punt 1 benoemd worden. Banken hebben steeds meer informatie nodig om een rekening te kunnen openen en werken ook niet allemaal even snel.
  3. Verschillende banken accepteren VvE’s niet meer als klant. De SNS is hier al een tijd geleden mee gestopt en sinds kort ASN ook. Regiobank heeft hetzelfde moederbedrijf, dus het ligt in de lijn der verwachting dat zij deze zelfde kant op gaan. Vorig jaar heeft Moneyou (onderdeel van ABN) zelfs alle rekeningen van VvE’s beëindigd. Dit maakt dat de VvE eigenlijk alleen nog maar de keuze heeft voor een rekening bij ABN, ING en de Rabobank. Als we het echter hebben over het openen van nieuwe rekeningen om het saldo te kunnen spreiden heeft dit als nadeel dat er verplicht een betaalrekening aan vast zit en daarmee dus ook bankkosten.
  4. De rente bij alle banken is gedaald tot een minimum en we ontvangen de eerste berichten dat bij een saldo boven een bepaald bedrag er zelfs negatieve rente gerekend wordt. Als deze ontwikkeling doorzet kunnen we verwachten dat binnenkort ook de eerste VvE’s hier de gevolgen van gaan merken. De banken volgen bijna allesmaal dezelfde lijn. Overstappen naar een andere bank heeft dus weinig tot geen effect of alleen van korte duur.

Het algehele beeld is dus dat het voor banken steeds lastiger is om een VvE als klant te bedienen. We houden de ontwikkelingen uiteraard nauwlettend in de gaten en onderzoeken eventuele alternatieven die we onze klanten kunnen aanbieden. Ook is de BVVB (branchevereniging) gevraagd met de banken in gesprek te gaan om tot oplossingen te komen. Mocht u als klant meer informatie wensen, neem dan contact met ons op.


Naar nieuwsoverzicht